Sylwia Łaba
Doktor nauk ekonomicznych ze specjalizacją Zarządzanie i Organizacja Przedsiębiorstw, magister inżynier Technologii Żywności, absolwentka studiów podyplomowych doskonalenia pedagogicznego, nauczyciel akademicki. W Instytucie Ochrony Środowiska jest Kierownikiem Wydawnictwa, zastępcą Redaktora Naczelnego w czasopiśmie naukowym „Environmental protection and natural resources” a także członkiem zespołu realizującego projekt „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”. Jest ekspertem w zakresie strat i marnotrawstwa żywności.
Posiada doświadczenie zawodowe w pracy naukowo-dydaktycznej na uczelniach wyższych, praktyczne w zarządzaniu dużym zakładem produkcyjnym w branży spożywczej a także redakcyjne w czasopismach naukowych i branżowych. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Jej specjalnością są zagadnienia związane z marnotrawstwem żywności, zagospodarowaniem odpadów żywności w produkcji i przetwórstwie a także zarządzaniem, organizacją i optymalizacją produkcji, głównie w sektorze rolno-spożywczym. Jest autorką i współautorką wielu publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych w tym kilkunastu z zakresu marnotrawstwa żywności.